Anasayfa   Haberler PCorr+ Ses Kaydedici Korelatör ile Sýzýntý Tespiti Çalýþmasý

PCorr+ Ses Kaydedici Korelatör ile Sýzýntý Tespiti Çalýþmasý


PCorr+ idarelerin su þebekesinde sýzýntýlarý hýzlý ve verimli bir þekilde tespit etmelerini saðlayan geliþmiþ özelliklere sahip korelatördür. Sýzýntýyý sürekli izlemek için sensörler daðýtým þebekesine yerleþtirilir. Sensörlerin gövdesinde yer alan güçlü bir mýknatýs ile yerlerine tutunabildiklerinden boru baðlantý parçalarýna kolayca monte edilebilirler. Potansiyel sýzýntý tespit edilir edilmez, sensör alarm durumuna girer ve "SIZINTI" durumunu belirtmek için bir radyo sinyali gönderir. Sýzýntý olmasý durumunda LEAK ( Kýrmýzý Font ile ), sýzýntý yok ise NO LEAK ( Yeþil Font ile ) uyarý verir.


Sýzýntý Var


Sýzýntý Yok

Bir sýzýntý tanýmlandýðýnda, sensörler korelasyon için otomatik olarak sesleri kaydeder veya gece 01:00 ile 05:00 saatleri arasýnda istenilen zaman aralýðýnda ses kaydý yapar. Ýdareler içme suyu daðýtým þebekesinin tamamýný güvenle ve etkili bir þekilde izleyerek sýzýntýlarýn hýzlý bir þekilde azaltýlmasýný ve kolayca düþük seviyede tutulmasýný saðlayabilir.


Ses Kaydedici sensör, korelasyon yazýlýmý ve USB radyo alýcýsý

Ankara’da daðýtým þebekesindeki sýzýntýlarýn yerini tespit edip kayýplarý önlemek amacýyla 15 adet vanaya PCorr+ sensörler monte edilmiþtir. 


Sensörlerin konumlandýrýldýðý bölgeye ait harita ekran görüntüsü

Sahada bulunan PCorr+ sensörlerden ses kaydý alýnmýþ ve 3 adet sensörden “LEAK” yani sýzýntý uyarýsý alýnmýþtýr.


Sýzýntý durumunda olan sensörlerden alýnan bilgilere ait ekran görüntüsü

Ses kaydý alan sensörler arasýnda PCorr+ korelasyon modu sayesinde korelasyon iþlemi yapýlmýþtýr. Sensörler arasý mesafe teker metre ile ölçülmüþ, boru çap bilgileri CBS sistemi üzerinden alýnmýþtýr. Bu bilgilere istinaden korelasyon iþlemi PCorr+ yazýlýmý vasýtasýyla uzaktan tamamlanmýþtýr. Tablet ve bilgisayarlar ile uyumlu PCorr+ yazýlýmý ile kaydedilen ses dosyalarý uzaktan dinlenebilir.


Muhtemel sýzýntý noktalarý yazýlým tarafýndan belirlenmiþtir. Bu bilgiler ýþýðýnda iki noktada noktasal olarak sýzýntýnýn yeri tespit edilmiþtir.



205 numaralý sensörden 3.07 metre sonra, yine ayný sensörden 8.61 metre sonra yüksek bir sýzýntý olasýlýðý sensörlerin bilgisayar yazýlýmý tarafýndan verilmiþtir.

205 numaralý sensörden 3.07 metre sonra, yine ayný sensörden 8.61 metre sonra yüksek bir sýzýntý olasýlýðý sensörlerin bilgisayar yazýlýmý tarafýndan verilmiþtir.



Ayrýca 208 numaralý sensör ile 212 numaralý sensör arasýnda, 208 numaralý sensörden 48.91 metre uzaklýkta bir sýzýntý olasýlýðý tespit edilmiþtir.