Anasayfa   Haberler Pegasus+ ile Basýnç Yönetimi

Pegasus+ ile Basýnç Yönetimi


Pegasus+; Su ve Kanalizasyon Ýdarelerinin içmesuyu daðýtým þebekelerinde kullanmakta olduðu basýnç düzenleyici kontrol vanalarýna (BKV) baðlanarak; BKV’lerin uzakta kumanda edilmesini saðlayan bir elektronik BKV kontrolörüdür. Bu sayede BKV’lerin çýkýþ basýncý deðerleri uzaktan istenilen deðere sabitlenebilir, zamana veya debiye duyarlý çalýþacak idare operatörleri tarafýndan programlanabilir. Ayrýca basýnç düzenleyici kontrol vanalarýnýn uzaktan tamamen kapanmasý/açýlmasý saðlanabilir.
 
Pegasus+ Elektronik BKV Kontrolörü Avantajlarý:
Debiye Duyarlý Basýnç Yönetimi: Pegasus+; debimetre olan sahalarda debiye duyarlý basýnç yönetimi yapmak üzere programlanabilir. Bu sayede izole bölgelerin tüketim verilerine göre, bölgenin su ihtiyacýný karþýlayacak kadar basýncýn þebekeye verilmesi saðlanýr. Özellikle su tüketiminin azaldýðý gece saatlerinde þebekeye verilen basýnç Pegasus+ tarafýndan düþürülür ve mevcut sýzýntý noktalarýndan çýkan su miktarý azaltýlarak fiziki kayýplarýn azaltýlmasý saðlanýr.
Zamana Duyarlý Basýnç Yönetimi: Pegasus+, operatörlerin hafta içi, hafta sonu veya haftanýn her bir farklý günü için birbirinden farklý zaman-basýnç tablolarý oluþturabilmesini saðlar. Tabloda belirlenen saatlere karþýlýk gelen basýnç deðerlerinin þebekeye temin edilmesini saðlar.
Kritik Noktaya Duyarlý Basýnç Yönetimi: Pegasus+, üstün algoritmasý sayesinde, izole bölge giriþindeki basýnç ve debi deðerleri ile kritik nokta basýnç deðerini iliþkilendirir. Bu sayede kritik noktadaki abonenin (genellikle þebekenin en yüksek kotunda yer alan abone) düþük basýnç ile problemi yaþamayacaðý þekilde þebekeye basýnç temin edilmesi saðlanýr.
Öðrenme Modu: Pegasus+, debiye duyarlý basýnç yönetimi için operatörlerin debi-basýnç tablolarýný oluþturmasýnda kolaylýk saðlar. Bir haftalýk veri kaydýnýn ardýndan üstün algoritmasý sayesinde hazýrladýðý debi-basýnç tablosunu sunar ve operatörün onayý sonrasýnda tablo devreye alýnýr.
Pegasus+ ile BKV Baðlantýsý Þematik Görünüm (Standart Kurulum):

Sahalara ait örnek verilerin analizi
 
Elektronik BKV Kontrolörü Devre Dýþý 

Elektronik BKV Kontrolörü Devrede

Grafiklerin renk kodlarý; Mavi: Debi, Kýrmýzý: Giriþ Basýncý, Turuncu: Çýkýþ Basýncý
 
Açýklama: Yukarýdaki tablodan görüldüðü üzere minimum gece debisi, Pegasus+ devreye alýndýktan sonra önemli derecede azalmýþtýr. Pegasus+, debiye duyarlý ayar seçeneðinde debi azaldýkça bölgeye temin edilen basýncýný azaltmýþ ve bu sayede mevcut sýzýntý noktalarýndan çýkan su miktarý azalarak, minimum gece debisinin azaltýlmasý saðlanmýþtýr.
Pegasus+ Elektronik BKV Kontrolörünün Diðer Anahtar Avantajlarý:
Koruma Sýnýfý: Pegasus+ IP68 koruma sýnýfýndadýr ve suyun 1,5 metre altýnda süresiz olarak çalýþabilir. Dolayýsýyla su altýnda kalma ihtimalinin yüksek olduðu vana odalarýnda kullaným için idealdir.
Pil Ömrü: Pegasus+ 30 saniyelik örnekleme verilerinin 15 dakikalýk ortalamasýný alýr ve üzerine kaydeder. Kaydettiði 15 dakikalýk bu verileri standart olarak günde 3 defa idare tarafýndan belirlenen saatlerde veri izleme ve yönetim platformuna iletir. Bu çalýþma þartlarýnda 5 yýllýk pil ömrünü saðlar. Pille çalýþtýðý için su altýnda kalabilecek vana odalarýna enerji temin edilmesine gerek kalmaz, elektrik aboneliði gerekmez, pano beton kaide gibi elemanlarýn vana odasý dýþýndaki alanlara konumlandýrýlmasý gerekmez.
Ýkincil Veri Kaydý: Pegasus+, ikincil veri kayýt özelliði sayesinde, rutin basýnç ve debi kaydýnýn yaný sýra, ikincil kanal üzerinden sýk kayýt alarak þebekede oluþabilecek su koçu darbesi gibi vakalarý kaydeder.
Alarm Yapýlandýrmasý: Pegasus+, yüksek debi veya basýnç; düþük debi veya basýnç gibi durumlar olduðunda alarm göndermesi için programlanabilir. Ýdare tarafýndan belirlenen eþik deðerler kolayca veri izleme ve yönetim platformu üzerinden girilerek her bir ayrý kontrolör için uzaktan konfigürasyon yapýlabilir.