Anasayfa   Haberler Korona Virüs ve Su Tüketimi: Su Ýdarelerinin Karþýlaþtýðý Zorluklar

Korona Virüs ve Su Tüketimi: Su Ýdarelerinin Karþýlaþtýðý Zorluklar

Þu anda daha önce görülmemiþ boyutta bir küresel salgýnýn tam ortasýndayýz. Covid-19, tüm dünyada mücadele edilen ve nüfusun çoðunun günlük yaþamlarý üzerinde büyük bir etkisi olan bir korona virüs türüdür. 
Ülkemizde üst düzey önlemler alýnmakta.   Gün geçtikçe artan ölüm oranlarýný ve virüsün yayýlýmýný azaltmak için bizlerden çok gerekli olmadýðý sürece evlerimizden ayrýlmamamýz isteniyor. Milyonlarca evden çýkamayan insan ile birlikte, su ve kanalizasyon idarelerimiz yeterli su temin edebilmek için benzersiz zorluklarla karþý karþýyalar. 
KOVID-19 SU TEMÝNÝNÝ NASIL ETKÝLÝYOR?
Salgýnýn baþlangýcýndan itibaren, kritik tavsiye herkesin ellerini her seferinde 20 saniye boyunca düzenli olarak yýkamalarý olmuþtur.
 
Ayrýca çamaþýr makinelerinin, bulaþýk makinelerinin, duþlarýn ve banyolarýn daha sýk kullanýlacaðýný ve çok fazla kiþinin evlerinde kalarak kendilerini, ailelerini ve evlerini virüssüz tutmanýn bilincinde olduklarýný varsayalým.
Bol su içmenin de saðlýðýn korunmasý için önemli olmasý, içme suyu talebinde de bir artýþý doðuracaktýr. Ýnsanlarýn sosyal medyada dolaþan her 15 dakikada bir su içerek virüsün temizlenebileceði yönündeki yanlýþ tavsiyeleri dinlemeleri ile tüketim zirve yapabilir!
Bu belirsiz süre boyunca atýk su þebekeleri üzerinde de ek baský olacaktýr. Tuvalet kaðýtlarýnýn bu kadar çabuk satýlmasýyla, herhangi bir ürünü satýn alamayanlarýn tuvalete atmak için uygun olmayan malzemeleri kullanmalarý endiþe yaratmaktadýr.
Karantina ve potansiyel tüketim artýþlarý, su ve kanalizasyon idarelerinin hali hazýrda gerçekleþtirdikleri þebeke izleme ve bakým çabalarýna ayrýca önem katmaktadýr.
Sýzýntýlarý bulmak ve gidermek artýk daha da önem kazanýyor, çünkü kayýp sular artan tüketime katkýda bulunacak ve su temini üzerinde ek baský yaratacaktýr. Bu nedenle, sýzýntý tespit ekipleri bu salgýn sýrasýnda 'kilit çalýþanlar' olarak düþünülmelidir; böylece dýþarý çýkýp þebekede bulunan sýzýntýlarý tamir edebilirler.
 
YARDIM ETMEK ÝÇÝN BÝREYSEL OLARAK NE YAPABÝLÝRÝZ?
Bazý batýlý su iþletmeleri, abonelerin suyu idareli kullanmaya devam etmeleri halinde, karantina süresi boyunca sadece %10 daha fazla tüketim beklediklerini ileri sürüyor. Bu hafif artýþ karþýsýnda global sektörde tüketimi karþýlama konusunda herhangi bir olumsuz etki beklenmiyor.
Su ve kanalizasyon idareleri, hazýrlanan kýlavuzlara göre el yýkamadaki artýþýn su temini konusunda kendilerine çok az etkisi olacaðýný veya hiç etkilemeyeceðini belirtmektedir. Yine de “ellerinizi sabunla köpürtürken musluðunuzu kapatmalýsýnýz”.
Su ve kanalizasyon idarelerinin sunduðu önemli kamu hizmetini devam ettirebilmesi için, herkesi Kovid-19’a karþý korunmak için hijyen gerekliliklerini uygulamaya davet ediyoruz. Islak mendiller ve mutfak rulosu kanalizasyonumuza büyük zarar verebilir. Abonelerimiz bunlarý tuvalete atmayarak idarelere gerçekten yardýmcý olabilir. Pek çok insan için zor zamanlar olan bu dönemde, dikkatli olarak evlerde, iþyerlerinde ve çevremizde týkanma sayýsýný ve su basmasý riskini azaltmalýyýz.
Korona virüsün bu aþamada kanalizasyonlarýmýz üzerinde bir etkisi olup olmadýðýný söylemek zor, ancak gelecekte sorun yaþamamak için herkesi tuvaletlere yabancý madde atmamalarý konusunda uyarmak istiyoruz.