Anasayfa   Haberler Dünya ýsýndýkça su kaynaklarýmýza ne oluyor?

Dünya ýsýndýkça su kaynaklarýmýza ne oluyor?


Küresel Isýnmanýn Etkileri

Dünya’nýn giderek ýsýndýðýný gösteren pek çok kanýt bulunuyor. Örneðin; NASA’nýn Goddard Enstitüsü tarafýndan yapýlan bir araþtýrma, 2018'deki küresel sýcaklýklarýn 1951-1980 ortalamasýna göre 0.8°C arttýðýný buldu.

Sýcak hava soðuk havadan daha fazla nem tutabilir (Clausius-Clapeyron denklemine göre her bir derece için%7'ye kadar), yani buharlaþma ile dünyanýn yüzeyinden daha fazla su alýnmaktadýr. Sýcaklýklarýn artmaya devam etmesi halinde dünya kaçýnýlmaz olarak daha kuru hale gelecek ve bu da tatlý su kaynaklarýný etkileyecektir. Daha yüksek buharlaþma oraný, su rezervlerinde azalmaya neden olacak ve yakýn zamanda Cape Town'da yaþandýðý gibi bir þehre ait suyun tamamen tükenmesi riskini arttýracaktýr.

Madalyonun diðer tarafýnda, atmosferdeki fazla nem, kendi baþýna önemli sorunlara neden olabilecek yaðýþ olaylarýnýn hacmini ve sýklýðýný artýracaktýr. Birleþik Krallýk’ta hali hazýrda yaðýþlarýn arttýðý kaydedilmiþtir. Kraliyet Meteoroloji Derneði tarafýndan tamamlanan 2018 Birleþik Krallýk Ýklim Raporu’nda, Birleþik Krallýk ikliminin daha yaðýþlý hale geldiði sonucuna varýlmýþtýr.

Rapora göre, Birleþik Krallýk’ýn geneli için son on yýl (2009-2018), 1991 – 2010’dan ortalama 1% ve 1961 – 1990’dan 5% daha yaðýþlý olmuþtur. Ayrýca aþýrý yaðýþlý günlerde kaydedilen yaðýþ miktarý ayný zaman periyodu ile karþýlaþtýrýldýðýnda 17% artmýþtýr.

Daha Yaðýþlý Havanýn Riskleri

Sürekli olarak havanýn daha yaðýþlý olmasýnýn en belirgin riski, sel felaketleridir. 2018’de Çevre Ajansý Ýngiltere’de sel felaketlerinin daha sýk olacaðý konusunda uyarmýþtýr.

Ayný Anda Su Kýtlýðý ve Sel Felaketleri Riskleri Nasýl Olabiliyor?

Bu mantýða aykýrý gibi görünse de Ýngiltere ayný zamanda kuraklýk ve sel riski altýndadýr. Bu durum, yaðýþ zamanlamasý ve kapsamýndan kaynaklanmaktadýr.

Ýklim Deðiþikliðine Uyum Komitesi Alt Komitesi'nin raporunda açýklandýðý gibi:
Su kaynaklarý (yeraltý suyu ve rezervuarlar), özellikle kýþýn, gerekli seviyelerde kalabilmek için belirli bir süre boyunca sürekli yaðýþa ihtiyaç duymaktadýr. Nehirlerden ve yüzey suyundan taþmaya neden olabilecek yoðun yaðmur, bu büyük rezervleri doldurmadan hýzla aþaðý akabilir ve uzun bir süre boyunca yeterli miktarda düþmeyebilir.

Ýngiltere'deki ve diðer uluslararasý su idareleri, iklim deðiþikliðinin þebekelerine yönelik yarattýðý tehditleri anlýyor ve iklim deðiþikliðinin getirdiði zorluklarý karþýlamak için altyapýya büyük yatýrým yapýyorlar.

Permanet SU

PermaNET+ sisteminin sektör lideri özelliklerini (hassas kayýt, ikincil doðrulama, Google Haritalar vb.) kapsayan PermaNET SU, gürültü sensörü ve telemetri teknolojisini tek bir kompakt ünitede birleþtirir.

PermaNET SU, harita tabanlý ekran, CBS arayüzü, ses dinleme ve korelasyon olanaklarý saðlamak için geliþtirilen PermaNET Web ile tamamen uyumludur.